Om koret / Historie

Rytmekorets historie.

Skrevet af Sonja Poulsen

Sonja

 

Se også

Årbog. Kronologisk liste med udvalgte begivenheder
 
 
10 års jubilæumsskrift med historier fra korets ungdom
 

En personlig erindring om 30 år i Rytmekoret

1982 - 2012.

Koret blev startet d. 25. januar 1982 af Jørgen Lang under navnet Slagelse Rytmiske Kor. Navnet blev senere ændret til Rytmekoret.

Dirigenter

Jørgen Lang var korets første dirigent, og han blev i 1985 afløst af Frank Guldagger. Derefter var Lone Grau Andersen dirigent fra 1991 – 1993. Lone stoppede pludselig i okt./nov. 1993, hvor Frank Guldagger kom tilbage og hjalp os, så vi kunne gennemføre de julekoncerter, som vi havde sagt ja til.

Januar 1994 stod vi uden dirigent, men Henning Vilén tilbød at lede koret frem til sommerferien. Det lykkedes ikke i løbet af sommerferien at finde en ny dirigent, men vi mødte alligevel op og sang de ting vi kunne og ellers efter sangbogen. Efter ca. 1 måned meldte Jørgen Bjørno sig som dirigent. Dette samarbejde varede til efteråret 1996, hvorefter vores dirigent hed Jørgen Kastrup Larsen. Fra efteråret 1997 blev det Ellen Karberg og efter ca. ét år kom Jon Hollesen med som hjælpedirigent. Efter sommerferien 2000 overtog han koret indtil foråret 2007, hvor vi var så heldige at få Marie Louise Aalbæk Jensen som dirigent.

Udlandsture

I maj 1989 var koret for første gang i udlandet. I Prag mødte vi et kor som hed Laetitia. Det var en rigtig fin tur, og vi gav koncert i Nationalmuseets festsal – et utrolig smukt rum. Allerede samme sommer kom det tjekkiske kor på besøg hos os. Der var meget arbejde med at få det til at hænge sammen – blandt andet fik vi et loppemarked stablet på benene, og det gav et pænt overskud.

Næste tur gik til Kolobzek i Polen i maj 1995.

Så blev det Ungarn i 1997. Det ungarske kor – Bolyi koret – besøgte os samme efterår.

I maj 1999 gik turen til Harzen og i maj 2000 gik turen til Sverige.

I maj 2003 var vi igen i Kolobzek i Polen, og et pigekor derfra besøgte Slagelse samme år.

Fra protest og frihedssange til Lis Sørensen og Steffen Brandt.

Fra korets start og til i dag har vi været vidt omkring i rigtig mange genrer. I starten sang vi mest protest og frihedssange, som Jørgen Lang var meget optaget af. Jeg husker, da vi på Antvorskov Kaserne sang ”Vi vil se land uden bomber og kanoner” – det faldt ikke helt i militærets smag.

Jørgen Lang og hans kone Lona var med i gadetrioen ”Dagen derpå”, så vi sang også numre fra deres repertoire.

Vi har sunget rockmessen ”Missa Rotna” af Bent Peder Holbech på latin, jazzoratoriet ”Gabriel og Maria” af John Højbye, sydafrikanske og sydamerikanske sange, danske og nordiske viser, sunget ”Med tusinde flammende fakler” af Mikis Theodorakis.

Vi har sunget revyviser og pop i flere afskygninger, julesange fra forskellige lande og sange fra middelalderen, f.eks. ”Tourdion”.

Vi har haft gospelweekend med Etta Cameron med efterfølgende koncert i Nyvangskirken i Kalundborg – 120 korsangere fra 6 forskellige kor, og alle deltagere fik bagefter tilsendt en optagelse af koncerten. Vi havde senere endnu en koncert med Etta i Karlslunde Strandkirke. Vi har haft korweekend med Jens Johansen, hvor vi indøvede hans ”Backstage” med efterfølgende koncert på Slagelse Teater.

Vi har sunget rock, jazz og swing, Beatles, Elvis, James Taylor, Queen, Mammas and Pappas, Abba, Carol King og mange flere.

Vi har sunget gamle folkeviser og sunget salmer med ny musik af Erik Sommer.

Vi har sunget Det Brune Punktum og senest Lis Sørensen og Steffen Brandt.

Ja, jeg kunne blive ved, men har sikkert også glemt en del.

Gode oplevelser

Dirigenterne har hver især sat deres præg på koret. For mig, som har været med alle årene, har det været fantastisk at opleve alt det, vi har lavet i alle de år. For eksempel Danmarkscabaret’en (kordrama), Rytmekoret bygger Bro, Kræmmerkællingen med Middelalderrepertoiret hvor vi havde middelalderdragter på, lyskoncerterne (julekoncerter) og meget, meget mere.

Det sociale sammenhold i koret har altid haft stor betydning, og det har altid været godt.

Det er dejligt at synge i Rytmekoret.

                                                              Sonja Poulsen

 ___________________________________________________________________________________________________

Sonja er i 2017 den eneste sanger, som har været med uafbrudt siden korets start.

Gå til toppen

 

Rytmekoret | CVR: 32132456  | Tlf.: +4523296105